Nieuws

¨De Dordtse Affaire¨ Eerste wetenschappelijke publicatie over Dordrecht tijdens WO2 een feit. 

21 jaar lang hebben de Max van Pelt Stichting en haar voorgangers zich met andere nabestaanden ingezet voor een eerlijke geschiedschrijving over het verzet in Dordrecht en dan met name de leiding van BS en andere verzetsgroepen. De stukken die werden aangetroffen waren zo schokkend dat onze vice-voorzitter de heer Leentvaar concludeerde dat een historicus dit moest onderzoeken en de stichting heeft haar archief en expertise ter beschikking gesteld voor onderzoek,  Dr.Frank van Riet onderzocht eerder de geschiedenis van het Rotterdamse Politiekorps en kende wat Dordtse zaken en wilde hier altijd al iets mee doen en dat heeft hij gedaan. Dr.van Riet heeft er jarenlang heel veel werk aan gehad en het resultaat mag er zijn. In Oktober komt het boek uit.

Dit is het standaardwerk en eerste wetenschappelijke publicatie over de tweede wereldoorlog in Dordrecht. Op de achterkant van het boek is te lezen dat op een aanzienlijk deel van de Dordtse bezettingsgeschiedenis al vanaf de bevrijding in 1945 een taboe rust. In het boek wordt deze verzwegen geschiedenis onthuld. Tevens toont het aan dat er meer duistere geheimen en onopgeloste mysteries aan de bezetting kleefden dan lange tijd werd gedacht. Tijdens de bezettting ontpopten de drie agenten van de Politieke Politie zich als beruchte en gevreesde handlangers van de bezetter.

Een van hen, Harry Evers, zou een dubbelspel hebben gespeeld terwijl hij in diverse kringen bekend stond als fanatiek Jodenjager en oorlogsmisdadiger. Ook zou Evers op ingenieuze wijze hebben samengewerkt met de top van de illegaliteit. Omdat deze Evers tot het bittere einde steunde, kon hij na de bevrijding schijnbaar moeiteloos het uniform van de Binnenlandse Strijdkrachten aantrekken.
Evers werd zelfs hoofd van het plaatselijke Bureau Nationale Veiligheid, terwijl zijn directe collega's in interneringskampen werden opgesloten. De verschillende groepen binnen de Dordtse illegaliteit raakten tot op het bot verdeeld. Al tijdens de bezetting en ook daarna zou een blijvende en onoverbrugbare kloof ontstaan. Frank van Riet toont met De Dordtse affaire aan dat er nog altijd sprake is van een open wond die, zelfs na vele jaren, niet wil helen."

Promotie
Van Riet is in 2008 gepromoveerd op het proefschrift Handhaven onder de Nieuwe Orde, over de politieke geschiedenis van de Rotterdamse politie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In feite heeft hij nu het handelen van de Dordtse Gemeentepolitie onderzocht. In november 2016 publiceerde hij het boek De bewakers van Westerbork, over de organisatie en bewaking van dit Drentse doorgangskamp.



Laatste berichten in onze blog

Ontdek het laatste nieuws
 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin